Osmnáctý říjen je Evropským dnem boje proti obchodování s lidmi; jak se to týká nás, křesťanů?

18. říjen: Den boje proti obchodování s lidmi

17. 10. 2010 15:49
Rubrika: Nezařazené

Před třemi lety vyhlásila Evropská komise osmnáctý říjen Evropským dnem boje proti obchodování s lidmi (EU Anti-Trafficking Day). Hrozivá čísla sahající k 500.000, tolik lidských bytostí se ročně v křesťanské Evropě stává obětí tohoto organizovaného zločinu a namísto lidsky důstojného života ztrácí i to jediné, co měli – vlastní svobodu. Celosvětově se odhaduje, že obětí obchodování s lidmi jsou ročně až 4 miliony lidí, většina z toho jsou ženy a děti. Stávají se otroky dvacátého a jednadvacátého století. Namísto důstojné práce, kterou jim slibovali ti, kdo je vylákali z jejich domovů, je čekají nelidské podmínky tvrdé dřiny, za niž mnohdy dostanou jen velmi málo, často však vůbec nic nebo jen tolik, aby mohli splatit pomyslné dluhy, které na nich vymáhají jejich vykořisťovatelé. V poslušnosti jsou drženi výhrůžkami, zastrašováním a násilím. Muži pracují nejčastěji v zemědělství a lesnictví či stavebnictví, ženy například jako šičky anebo, a to mnohem častěji, jsou přinuceny k prostituci.

Oběti obchodování jsou vystaveny hlubokému ponížení své důstojnosti, žijí ve stavu stálého ohrožení a bezmoci. Ženy a dívky nucené k prostituci musí žít v naprosté podřízenosti těm, kdo je ukrutným způsobem okrádají o nejhlubší intimitu jejich ženství, o důstojnost, mládí, budoucnost, zdraví a někdy je připraví i o život. Své mladé tělo jsou nuceny denně dávat k dispozici těm, kdo je využijí a odhodí jako předmět, který si „po právu  zakoupili“ a mohou si s ním dělat, co se jim zlíbí. Vědí, nevědí či nechtějí vědět, že žádná žena se nenarodila proto, aby se stala prostitutkou a že tím, že „zaplatí“, přispívají tak i na účet organizovaného zločinu? Obchod s lidskými bytostmi patří spolu s obchodem se zbraněmi a s drogami ke třetímu nejvýnosnějšímu způsobu obchodování ve světě!

18. října slaví církev svátek svatého Lukáše, evangelisty, který nejlépe vystihl Ježíšovu blízkost ponižovaným, chudým a trpícím lidem, jeho vstřícnost a otevřenost ve vztahu k ženám a něhu vůči dětem. Tento den je tedy dnem boje proti mašinérii snižující člověka na úroveň zboží a proti zotročování lidských bytostí. Boj na tomto poli je velmi nesnadný, obchod s lidmi je zatížen korupcí či zastrašováním na mnoha úrovních, a proto často chybí ochota či odvaha zásadně se mu postavit. My křesťané však máme v rukou nejúčinnější zbraň, kterou můžeme bojovat proti samému původci všeho zla – a tou je modlitba. Modlitba též vyprosí světlo ke konkrétním krokům pomoci obětem a zjedná k tomu potřebnou sílu těm, kdo k ní budou povoláni.

Spojme tedy své síly v tomto v boji, po boku Panny Marie, která zasáhla hlavu Božího Nepřítele, svatého Michaela, našeho velkého ochránce a pomocníka v zápase proti temným mocnostem a všech velkých a odvážných Božích služebníků a služebnic, jimž nebyl a není lhostejný osud všech ponižovaných a zotročovaných lidí v každém čase našich lidských dějin. Vtělený Bůh, Ježíš Kristus, vítěz nade vším zlem, jistě zjedná právo těm, kteří k němu (i naším prostřednictvím) s vírou volají, jak o tom slyšíme v Lukášově podobenství z 29. neděle! On zdrtí bedra násilníků a zlomí žezlo nespravedlivých (srov. Sir 35, 20.21), válečníkovi vyrve jeho vězně a krutovládcova kořist bude osvobozena (srov. Iz 49, 25)

„Hospodine, jen ty jsi s to pomoci, postaví-li se mocný proti bezmocnému. Pomoz nám, Hospodine, náš Bože, neboť ty jsi naše opora. V tvém jménu jsme přitáhli proti tomuto davu. Hospodine, ty jsi náš Bůh, proti tobě člověk nic nezmůže!“ (2 Par 14, 10).

A jaká je Boží odpověď? „Jednejte tedy rozhodně, nechť vaše ruce neochabnou, neboť vaše jednání bude odměněno!“ (2 Par 15, 7).

 

 

 

Zobrazeno 1494×

Komentáře

pastorasi

Nechápu to, stejně jako tyto způsoby jednání nepochopí spousta jiných lidí, které vychovalo křesťanství a pro které je Bůh prvořadý. Spolu s poznáváním Ježíšova života se učíme lásce a soucitu.

.......Je tragédií, že obchod s lidskými bytostmi, zbraněmi a drogami je tolik rozšířen. Snad jen lidé bez citu, jejichž božstvem jsou peníze, zisk za každou cenu a odosobnělá ekonomika jsou něčeho takového schopni.

Naštěstí jsou i dobří lidé, kteří proti tomu něco dělají.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio